نقدها و مقالات مطبوعاتی عباسعلی خسروداد

روزنامه‌ نگار: از 1372 تاکنون، رئیس انجمن هنر های نمایشی ( 1371)، رئیس انجمن نویسندگان مراغه از 1392 تا 1396

نقدها و مقالات مطبوعاتی عباسعلی خسروداد

روزنامه‌ نگار: از 1372 تاکنون، رئیس انجمن هنر های نمایشی ( 1371)، رئیس انجمن نویسندگان مراغه از 1392 تا 1396

چرا مدیران کاوه سو دا پاسخگو نیستند؟!


مشکل آلودگی محیط زیست یکی از مهم‌ترین مسائلی است که امروز بسیاری از کشورهای جهان را درگیر خود کرده است. یکی از اساسی ترین عوامل آلودگی محیط زیست از پساب کارخانه های صنعتی است. کارخانه کاوه سودای مراغه در سال ۱۳۸۹ پس از حدود ۷ سال فعالیت بدون کنترل و نظارت به علت تخلفات زیست محیطی و تخریب سطوح گسترده‌ای از زمین های کشاورزی جنوب استان آذربایجان شرقی برای مدتی متوقف شد؛ اما پس از مدتی  دوباره با کمترین تغییر در مسئله آلایندگی  فعالیت خود را از سر گرفت.

 فعالیت مجدد کاوه سودا بدون تغییر اساسی در مسئله آلایندگی، اعتراض شماری از دلسوزان و علاقه‌مندان به محیط زیست به ویژه اساتید دانشگاه‌ها، دانشجویان و شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی را برانگیخت.




چرا مدیران کاوه سودا پاسخگو نیستند؟!

مشکل آلودگی محیط زیست، از مهم‌ترین مسائلی است که امروز بسیاری از کشورهای جهان را درگیر خود کرده است. یکی از اساسی ترین عوامل آلودگی محیط زیست از پساب کارخانه های صنعتی است. کارخانه صنعتی کاوه سودا از جمله واحد های تولیدی است در شهرستان مراعه است که 

مسئله آلایندگی آن مدتهاست  به موضوع بحث محافل علمی و رسانه ای تبدیل شده و تاکنون از سوی کارشناسان نظریه های گوناگونی در این زمینه ارائه شده است. بر اساس اعلام کار‌شناسان: روزانه در حدود ۸ هزار متر مکعب پساب صنعتی با مقدار ای EC بالای ۲۰۰ هزار میکرو زیمنس در لاگن‌های خاکی غیر استاندارد، در محوطه اطراف کارخانه به وسعت ۳۰۰ هکتار رهاسازی شده و منابع زیرزمینی آب و خاک منطقه مراغه و بناب را با تهدید جدی مواجه می‌کند. این کارشناسان اضافه می‌کنند: حجم پسماند صنعتی کاوه سودا در حدود ۱۳۰۰ تن در روز بوده که معادل ۶۰ درصد پسماند ویژه  استان را تشکیل می‌دهد و با این حال هیچگونه روش استانداردی برای مدیریت پساب و پس ماند خطرناک این کارخانه به کار نمی‌رود. این کارشناسان همچنین  بر این باورند که: Ph پساب‌ها ۴۳.۵ است و این Ph برای اکوسیستم طبیعت مناسب نیست و باعث تخریب منابع طبیعی می‌شود. به رغم این واقعیت‌ها کارخانه کاوه سودا با وجود گذشت سال‌ها از فعالیت آن هنوز نسبت به نصب تصفیه خانه استاندارد نشده است.

شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در نامه ای خطاب به معاون رئیس جمهور خواستار برخورد قانونی دولت با تخلفات وسیع این کارخانه بوده و اعلام کرده‌اند که ادامه وضعیت موجود تهدید جدی برای اراضی و آب‌های زیرزمینی منطقه است و در صورت تداوم آن، وقوع فاجعه زیست‌محیطی درمنطقه دور از انتظار نیست.

 احمد علیرضا بیگی نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در واکنش به سکوت مسئولان اداره محیط زیست استان، در قبال آلایندگی شدید زیست‌محیطی این کارخانه می‌گوید: استانداردهای مصوب سازمان حفاظت محیط زیست برای پساب خروجی صنایع تحت قانون نحوه جلوگیری از آلودگی آب تدوین شده تاکنون برای کارخانه کاوه سودا اعمال نشده  و تداوم خروجی پساب آن بسیار آلاینده و خطرناک است.

با وجود اعلام نظر تیم تحقیق متشکل از اساتید دانشگاه ها و کارشناسان، مبنی بر اینکه به رغم برخی اقدامات، هنوز مشکل آلایندگی کاوه سودا به طور کامل بر طرف نشده و ابهاماتی در این زمینه وجود دارد.

 با وجود این واقعیت ها مدیران  این کارخانه تاکنون به پرسش ها و شبهات مطرح شده در این زمینه پاسخ نداده اند!

روزنامه رصد در حدود دو ماه پیش پرسش‌هایی را با عنوان: گفتگویی اختصاصی با مدیر کاوه سودا درباره وضعیت کنونی و اقداماتی که احتمالاً برای رفع مشکل آلایندگی این کارخانه انجام گرفته است؛ مطرح و خواهان پاسخگویی به آنها شده است که متأسفانه با وجود چندین فقره پیگیری  تاکنون پاسخی به آنها داده نشده است. عدم پاسخگویی مدیران کارخانه کاوه سودا به پرسشهای مطرح شده شائبه پنهانکاری و کتمان حقیقت را درباره آلایندگی این کارخانه تقویت می‌کند و این پرسش را در اذهان متبادر می‌ سازد که اگر فعالیت‌های کاوه سودا همانطوریکه ادعا می‌شود مطابق با استانداردها و پروتکل های زیست محیطی است؛ چرا  مدیران این واحد از پاسخگویی به آنها طفره می‌روند؟!

 بدیهی است که اگر عدم پاسخگویی به پرسش‌های مورد بحث همچنان ادامه داشته باشد این روزنامه آنها را به منظور اطلاع افکار عمومی با عنوان پرسش های بدون پاسخ از مدیر کاوه سودا منتشر خواهد کرد.

 ناگفته نماند که هدف از پیگیری  ایمن مسئله، برخلاف برخی ادعاها به تعطیلی کشاندن کارخانه منجربه از کار بیکار شدن شماری از کارگران و پرسنل فنی و اداری آن و لطمه به اقتصاد کشور خواهد بود نیست؛ بلکه معتقدیم که این کارخانه باید با رعایت موازین زیست محیطی و رفع مشکل آلایندگی آن به کار خود ادامه دهد.


 عبدالرضا واعظی "مجری و مدیر پروژه طراحی و اجرای شبکه پایش آب های زیرزمینی و شناسایی منشاء آلودگی و تعیین میزان گسترش آلودگی ناشی از کارخانه کاوه سودا و ارائه روش های کنترل و پاکسازی آلودگی ایجاد شده" در نشست بررسی موارد مذکور  در نتیجه شکست حوضچه ها" نفوذ پساب این کارخانه در سال ۸۸ منجر به آلودگی محدوده‌ ای به مساحت ۶۰۰ هکتار شده و اثرات این آلودگی  اظهار داشت: آلایندگی کاوه سودا به مرور زمان کاهش یافته؛ ولی هنوز بالاتر از حد مجاز است؛ به طوری که متوسط EC آن از ۱۳۴۴۱در سال ۸۹ به ۳۶۵۰ در سال ۹۸ رسیده است.

 واعظی در ادامه خاطر نشان کرد: شکستگی حوزضچه ها نیز باعث آلودگی ۳۰۰ هکتار از اراضی شده است چه کسی حوزه‌ها ۲ بار پیگیری سال های ۸۴ و ۸۹ روی داده است و بررسی ها نشان می دهد شکستگی های سال ۸۹ سبب افزایش هدایت الکتریکی در جنوب خوشمهر شده است حمید قاسمی مدیرکل حفاظت محیط زیست نیز با بیان اینکه این انتشار و تخلیه پساب به کارخانه کاوه سودا به آبراه‌های مجاور همجوار شکستگی لاگون های تغییری در سال ۸۴ و ۸۹ و سرازیر شدن فاضلاب به اراضی کشاورزی و باغات در شهرستانهای مراغه بناب وارد آمدن خسارت به زراعت و باغات این شهرستان ها و شور شدن آب های زیرزمینی آن منطقه را از مشکلات زیست محیطی کاوه سودا عنوان کرد

 مدیرکل محیط زیست استان در نشست بررسی آلایندگی کاوه سودا و بیان اینکه تا قبل از اعلام نتایج تیم بررسی منشاء آلودگی زیست محیطی گفت تا قبل از اعلام نتایج این تیم تحقیقاتی آلاینده بودن کارسودا برای ما احراز نشده بود گفت در رابطه با برخورد با آلاینده‌ها به هیچ وجه کوتاه نمی‌آییم و هر جا آلایندگی باشد برخورد می کنیم

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.