بهترین محک و معیار سنجش درجه تعهد و توانمندی افراد، پیشینه و کارنامه، آنان در گذشته و حال است. نه ادعاها و شعارها ی آنان. به قول معروف: « به عمل کار برآید به سخندانی نیست » حضرت امیرالمؤمین علی (ع)، درباره مدعیان بی عمل و کسانی که بیشتر حرف می زنند و کمتر عمل می کنند، می فرمایند: «چون رعد خروشیدند و چون برق درخشیدند؛ اما کاری از پیش نبردند و سر انجام سست شدند. ولی ما اینگونه نیستیم؛ تاعمل نکنیم، رعد و برق نداریم و تانباریم، سیل جاری نمی سازیم. *
بنا بر این نباید به ظاهر فریبنده، زبان چرب و زرق و برق افراد اعتماد کنیم و فریب شعارها و قول ها و وعده های اغلب، پوچ و بی محتوای آنا ن را بخوریم؛ بلکه باید درعمل آنانرا به محک بکشیم و تجربه کنیم. لذا لازمست برای ارزیابی میزان تعهد و توانمندی نامزدها و ویژگی های گزینه های خود، پیشینه و کارنامه آنان را درمراحل مختلف خدمتی و فعالیت های اجتماعی سیاسی و فرهنگی، به دقت مورد مطالعه و بررسی قرار دهیم و ازمیان آنان به کسانی رأی دهیم که از پیشینه و کارنامه ای درخشان و قابل قبولی برخوردار باشند و بتوانند از عهده وظایف سنگین نمایندگی برآیند.افزون برسوابق اداری و اجرایی، بررسی کارنامه فعالیت های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آنان و مهمتر از همه نحوه تبلیغات، و رویکردهایی که دراین زمینه اتخاذ می کنند، می تواند، ما را به ارزیابی توانمندی ها و میزان پای بندی نامزدها به اصول اخلاقی و موازین شرعی و قانونی رهنمون شود. همچنان که شاهدیم؛ شماری از نامزدها از هفته ها و بلکه ماه ها پیش تبلیغات زود هنگام و غیر رسمی خودرا به صورت آشکار و نهان، آغاز کرده اند و با بسیج کلیه نیروها و امکانات، عملاً وارد میدان کار و زار انتخاباتی شده اند. درهمین راستا با زار دیدارها و ملاقات ها و پارتی ها و پذیرایی ها روز به روز و لحظه به لحظه داغ تر و داغ تر می شود و موج شعارها و وعده ها و قولها و قرارها هرآن گسترده تر و گسترده تر.
شماری از نامزدهای احتمالی به رغم اینکه هنوز نه به بار است نه به دار، و معلوم نیست که بتوانند مراحل مختلف کاندیداتوری را با موفقیت از سر بگذرانند، از هم اکنون با بسیج نیروها و انتحاب اعضای ستادها عملا فعالیت انتخاباتی خودرا آغاز کرده اند! این عده با هدف جلب نظر مردم، سرکیسه را سخاوتمندانه و بی هیچ مضایقه ای شل کرده اند و هرآنچه درتوان دارند، درطبق اخلاص نهاده اند و حاتم گونه به این و آن می بخشند؛ تا به زعم خود، آراء مردم راپیش خرید کنند و آنانرا زیردِین خود ببرند!! برخی دیگر اما گویی رمز موفقیت و راز پیروزی رادرتخطئه و تخریب رقبا، شایعه پراکنی علیه آنان، نشر اکاذیب، افشاگری های خلاف شرع و خلاف قانون و پرونده سازی های موذیانه و بی اساس سراغ گرفته اند و برای نیل به این هدف، به هر وسیله ای ولو غیرشرعی و غیراخلاقی متوسل می شوند. این عده برای چند رأی اضافی و تصاحب کرسی قدرت، آشکارا به مردم دروغ می گویند، شعارها، وعده های فریبنده، ناشدنی و چه بسا ناممکن به خورد مردم می دهند. از وعده بسترسازی برای ایجاد فرصت های شغلی گرفته تا اصلاح نظام اداری کشور، از حل مشکل مسکن، توسعه حمل و نقل عمومی، گسترش کیفیت نظام آموزشی تا تحقق نظام تأمین اجتماعی از ارتقاء سطح بهداشت و سلامت عمومی تا توسعه همه جانبه شهرها و ارتقاء سطح مدیریتی آنها و...و دهها نمونه دیگر، وعده هایی هستند که اکثریت قریب به اتفاق نامزدها درجریان تبلیغات انتخاباتی به مردم می دهند. وعده هایی که عمل به آنها نه تنها درحد توان آنها نیست بلکه درقوانین موضوعه کشور نیز چنین وظایفی برای نمایندگان مجلس شورای اسلامی تعریف نشده است... ادامه دارد.
پی نوشت:
*: نهج البلاغه: خطبه نهم