اشاره:
تشکلهای مردمنهاد که امروز از آنها با عنوان (NGO)ها یاد میشود ، نهادهایی هستند که با عضویت داوطلبانهی اشخاص حقیقی و به منظور رفع مشکلات اجتماعی و خدمت به جامعه در حوزه های گوناگون تشکیل و فعالیت می کنند.
NGO ها که با اهداف غیر انتفاعی و غیر سیاسی در سطوح مختلف جامعه تشکیل می شوند، هیچ گونه وابستگی مالی به دولت ندارند و بودجه ی مورد نیاز خود را از عامه ی مردم تأمین می کنند. این تشکل ها در عرصه های گوناگون اجتماعی مانند : پیش گیری از اعتیاد، کمک به بیماران صعب العلاج، حفاظت از محیط زیست، رفع موانع توسعه و کمک به عمران و آبادانی مناطق شهری و روستایی و در نهایت حفظ منافع و مصالح عمومی فعالیت میکنند.
اعضای تشکلهای غیر دولتی (مردمنهاد) از بین افراد داوطلب و علاقمند به فعالیت های اجتماعی و خیّرین تعیین میشوند و هیچگونه حقوق و مزایا به آنها تعلق نمیگیرد.
NGOها در صورت انسجام کامل و مدیریت کارآمد میتوانند به مثابه ی استوانه های جامعه ی مدنی و بازوهای اجرایی آنها را در شناسایی وحل مشکلات جامعه یاری کنند. اعضای این تشکل ها همچنین با امکان دست یابی آسان به مردم و جلب اعتماد اقشار جامعه، می توانند به عنوان پل ارتباطی بین مردم و مسئولان و اطاق فکر آنها بخش عمده ای از بار مسئولیت دولت را بر دوش بکشند.
جایگاه قانونی این تشکلها در برنامه ی چهارم توسعه ی کشور مورد توجه قرار گرفته است. در این قانون میتوان 12مصوبه را که به طور مستقیم وغیرمستقیم در ارتباط با نقش و اهمیت سازمانهای مردم نهاد وضع شده است ملاحظه کرد.
با ذکر این مقدمه نسبتاً طولانی که جهت آشنایی مردم با نحوه ی تشکیل و کارکردهای NGOها به استحضار رسید، لازم است به اطلاع شهروندان شریف مراغه ای برسانیم که بالاخره پس از دو سال واندی همت و تلاش بیوقفه ی شماری از دلسوزان وعلاقمندان شهر تاریخی مراغه و تشکیل جلسات متعدد و پیگیری های مداوم و مستمر، انجمن پیشگامان توسعه و عمران مراغه، در یک فضای صمیمی وهمدلانه در حضور جمعی از نخبگان وآگاهان از مادر زاده شد وسرافرازانه پای به عرصه ی وجود گذاشت.
صرف نظر از مراحل سخت و دشواری که در طول این مدت برای شکلگیری نطفه ی این نوزاد مبارک پشت سر نهاده شد، این تولد برای آنان که دل در گروه توسعه ی همهجانبه ی مراغه سپرده اند وآرزوی تحقق این رخداد مهم را در سر می پرورانند، حادثه ای است مسرت بخش و شادیآفرین که امیدواریم با رشد و بالندگی روزافزونش شاهد پیشرفت و سربلندی کهن شهر مراغه در عرصه های مختلف باشیم.
و اما اهم اهداف این انجمن که در قالب تشکلهای مردم نهاد و با عضویت جمعی از آگاهان و برجستگان شهر تاریخی مراغه به تحقق پیوسته است عبارتند از: شناسایی و بررسی مشکلات و موانع توسعه ی پایدار مراغه در حوزه های گوناگون، از جمله کشاورزی، گردشگری و صنعت، رهنمودهای لازم در ارتباط با برنامهریزی و ترسیم افق های توسعه ی مراغه، حمایت وهدایت سرمایه گذاری و جذب سرمایه ها جهت ایجاد زیرساخت ها واجرای طرح های توسعه وعمران شهری، فرهنگسازی وتعیین محورهای توسعه در بخش راه وساختمان، منطبق با استانداردهای مدیریت شهری، اصلاح الگوی ساخت وسازها و برنامه های عمران شهری، تلاش در جهتِ اتمام طرح های نیمه تمام و اجرایی شدن طرح های مصوب که بنا به عللی به مرحله ی اجرا وعمل در نیامده اند، کوشش در جهت دسترسی به امکانات بهتر و رفاه بیشتر برای شهروندان و روستاییان، آگاهیبخشی به مدیران و دست اندرکاران در زمینه ی نیازها، ضرورت ها و اولویت های جامعهی شهری و روستایی و هماندیشی و تعامل با مسئولان در راستای رسیدن به چشم انداز توسعه و عمران وآبادانی مراغه و...
در برخورد اول شاید نیل به اهداف فوق توسط یک تشکل نوپا وفاقد پشتوانه های مالی واجرایی، غیر ممکن به نظر برسد ومردم آن را یک ادعای واهی و بلکه یک شوخی بزرگ تلقی کنند! اما گذشت زمان ثابت خواهد کرد که این تشکل، از ظرفیت های بالقوه ی کافی برای نیل به این اهداف برخوردار است وبا طی مراحل تکاملی خود میتواند به درجاتی از رشد و بالندگی نایل آید و در عرصه های مختلف اداری و اجتماعی حرفی برای گفتن داشته باشد.
بدیهی است که تحقق این موفقیت علاوه بر همت وتلاش مضاعف اعضا و دست اندرکاران تشکل موصوف ، هماندیشی، همدلی وتعامل جدی مردم ومسئولان را می طلبد که امیدواریم همه ی ما با درک اهمیت این حرکت خداپسندانه نهایت تلاش ومساعدت خود را در پیش برد اهداف پیشگفته مبذول داریم و این طفل نوپا و در عین حال مستعد را تا رسیدن به بالا ترین حد از رشد و بالندگی و بلوغ همراهی کنیم.
و اما جا دارد دراین جا مراتب گلهمندی و تکدر ِخاطر خود را از حذف نام برخی افراد از لیست اعضای هیئت مدیرهی این انجمن که از مبتکران و پایه گذاران اصلی این تشکل بوده و در مراحل مختلف شکل گیری آن زحمات طاقتفرسایی را متحمل شده اند ابراز کنم. همچنین لازم است رنجش ِخاطر خود را از کسانی که انتظار میرفت با نگاهی واقع بینانه به قضیه، خادم را از خاین تشخیص دهند و حمایت و پشتیبانی خود را از افراد مورد اشاره که خدمات و جانفشانی های آنها در گذشته بر کسی پوشیده نیست اعلام کنم و متذکر شوم که بی مهری در حق خدمتگزاران وخارج کردن آن ها از چرخه ی خدمتگزاری نه تنها معقول و منطقی نیست، بلکه در واقع مغایر با ملاک های حقشناسی، حقمداری و دادگری است.
با سلام تولد چنین تشکلی را به شما تبریک تلاشگر عرصه ی فرهنگ و ادب شهرستان مراغه و از دلسوزان واقعی شهرستان تبریک عرض می نمایم. پیروز باشید
با سلام وتشکرازتوجه شما، برای تحقق این تشکل دوسال دوندگی گرده ام .ماجرایش طولانی است .درفرصت مناسب برایتا ن تعریف می کنم . باآرزوی پیروزی برای جناب عالی .