درباره ی توسعه نیافتگی و عقب ماندگی مراغه و اینکه این شهر تاریخی و کهن با وجود شایستگی ها و استعدادهای بالقوه ی فراوان برای توسعه و شکوفایی در عرصه های اقتصادی، عمرانی و فرهنگی طی سالیان دراز عمر خود از رشد و پیشرفت مطلوبی برخوردار نبوده و در مقایسه ی با شهرهای دور و نزدیک در بیشتر زمینه ها سیر نزولی و قهقرایی پیموده و از قافله تیز پای سازندگی و عمران فرسنگ ها فاصله گرفته است، تاکنون نظرات متعددی ابراز شده و مقالات مبسوطی توسط دلسوزان و علافمندان به توسعه ی شهری در مطبوعات گوناگون «چه مطبوعات سراسری و چه محلی» به چاپ رسیده است که یقیناً مورد توجه شماری از خوانندگان محترم و شهروندان عزیز قرار گرفته است.
از صاحب این قلم نیز علاوه بر مقالات متعدد و مبسوط در همین زمینه، مقالات دیگری تحت عنوان«سخنی با شورای شهر و شهردار منتخب» به چاپ رسیده است که هر یک حاوی ارائه طرح ها ، ضرورتها، نیازها و درخواست های اساسی و به حق اقشار مختلف مردم در جهات گوناگون بوده است. اما آنچه تاکنون ناگفته یا نانوشته مانده و یا کمتر به آن پرداخته شده است، علل و عوامل وجودی این عقب ماندگی هاو ارائه ی راهکارهای مناسب در جهت مقابله ی با آنهاست.
لذا این قلم بر آن است؛ در حد بضاعت خود ضمن تبیین این علل و تشریح مشکلات و موانعی که در فرایند توسعه ی مراغه ایجاد سد نموده و به عنوان عوامل بازدارنده از پیشرفت اصولی آن جلوگیری به عمل میآورند، نظرات و پیشنهادات خود را در جهت رفع این موانع ارائه دهد.
در این نوشته سعی خواهد شد؛ برخلاف سنت رایج از تحلیل مجرد و تک بعدی مسایل
پرهیز شود و هر یک از آنها در مجموعه ای از قواعد هماهنگ و کارکردهای متقابل اجزاء تشکیل دهنده ی خودمورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
تمامی مشکلات اقتصادی،اجتماعی، عمرانی و فرهنگی این شهر و آنچه در مجموع توسعه نیافتگی یا عقب ماندگی نام گرفته است؛ ریشه در عواملی دارند که شناخت دقیق آنها با روش های عاطفی و احساسی به هیچ وجه امکان پذیر نیست. لذالازم است با کشف رموز ناپیدای حاکم بر اهرم های هر یک، و ارتباط متقابل عناصر و اجزای این کارکردها، یک تحلیل همه جانبه و چند بعدی و قانونمند از این عوامل ارائه شود...